Uniós jogszabály a zenefelhasználás határon átnyúló engedélyezésének megteremtése céljából

Az Európai Bizottság július 11-én tette közzé a szerzői jogok közös kezeléséről szóló irányelvjavaslatot, amelynek célja, hogy harmonizálja a közös jogkezelők működésének szabályait. A javaslat egyúttal az online zenefelhasználások határon átnyúló engedélyezésére vonatkozó rendelkezéseket is tartalmaz abból a célból, hogy az Unióban jelenleg széttöredezett jogosítási rendszerek helyett új üzleti modellek szülessenek. A javaslat a kalózkodás visszaszorításában is jelentőséggel bírhat.

Új jogszabály-tervezetet mutatott be az Európai Bizottság, amely a közös jogkezelési rendszer modernizálásán keresztül - többek között jelentéstételi kötelezettségek előírásával és a jogosultak által gyakorolt ellenőrzés megerősítésével - főként az e szervezetek működésével kapcsolatos átláthatóság és hatékonyság növelését célozza. Számos eset mutatott rá ugyanis a közelmúltban arra, hogy a jogkezelők nem egységes színvonalú szolgáltatásai a jogdíjak kifizetésével kapcsolatos anomáliákhoz vezetettek. A bizottsági javaslat meghatározná, hogy a felhasználást követően a jogkezelőknek milyen időpontig és miként szükséges a jogdíjakat a jogosultak részére megfizetni. A javaslat előírja azt is, hogy a jogkezelők bevételeik felhasználásának részleteit tegyék hozzáférhetővé. A dokumentum elfogadása esetén a tagállamok feladatává válna olyan mechanizmusok kialakítása is, amely a jogosultak, felhasználók és jogkezelő szervezetek közötti viták rendezését szolgálná.

Az új uniós szabályozás megalkotásának a hatékonyság és átláthatóság megteremtése mellett a technológiai fejlődésre történő válaszadás is oka. Előirányozza ugyanis a határokat nem ismerő digitális technológiák és online szolgáltatások elterjedésének jelenleg gátját képező területi alapon működő engedélyezési rendszerek módosítását is. A jelenleg territoriális rendszereken belül működő jogkezelők az irányelv elfogadásával bizonyos jól meghatározott feltételek megvalósítása esetén engedélyezhetnék zeneszámok határokon átnyúló online felhasználását. Az uniós jogalkotók szerint, ha az eljárás egyszerűsödik, azzal könnyebb lenne legális alternatívát teremteni a kalózoldalakkal szemben, ráadásul a jogosultak több ország fogyasztóihoz is eljuthatnának. Így a kalózkodás elleni intézkedésként is jelentőséggel bírhat a tervezet.

Hazánk szerzői jogi törvényének idén januárban hatályba lépő módosításával már korábban lépéseket tett a jogkezelő szervezetek felügyeletének és működésük átláthatóságának további erősítése érdekében, ezért az irányelv által kijelölt irány mindenképpen üdvözlendő. Az irányelv-tervezet bemutatását a legnagyobb magyar közös jogkezelő szervezet, a zeneszerzők, szövegírók jogait kezelő Artisjus egyesület is üdvözölte.

Az irányelv-javaslatot az Európai Unió Tanácsának szerzői jogi munkacsoportja fogja megvitatni. A javaslat hatályossá válásához az Európai Unió Tanácsának valamint az Európai Parlamentnek a jóváhagyása szükséges, ezt követően lesz szükséges a tagállamoknak jogszabályaikba ültetni az irányelv rendelkezéseit.

Az irányelvjavaslattal kapcsolatban kiadott Bizottsági közlemény elérhető itt.

2012/07/16